Android ще изпревари по темпове на растеж iPhone

Продажбите на телефони с операционна система Google Android ще изпреварят по темпове значително тези на iPhone през настоящата година, прогнозира компанията Strategy Analytics.
В момента устройства като T-Mobile G1 (първият Android базиран смартфон) заемат много малък дял от пазара. Няколко водещи производители обаче обявиха планове да пуснат Android устройства през 2009-а.
На базата на тези обявления, анализаторите от Strategy Analytics прогнозират ръст в продажбите на Android телефони с 900% през настоящата година. За сравнение, очакваният ръст при епълския iPhone е 79%.
До две-три години платформата Android ще стане една от водещите на пазара за смартфони, твърдят от Strategy Analytics. Фактори за успеха се ниската цена на лицензите за Android и частичната откритост на кода на операционната система, което ще позволи на производителите и операторите да създават собствени интерфейси.
Една от причините за провала на преговорите на Apple с китайския телеком China Mobile за продажби на iPhone в страната беше именно липсата на възможност за добавяне на собствени интерфейсни елементи към смартфона. Android дава такава възможност и вероятно China Mobile ще се възползва.

Коментар