Telegram се жалва от Apple в Европейската комисия

Apple е атакувана за монополните практики в своя онлайн магазин App Store
(снимка: CC0 Public Domain)

Telegram, разработчик на едноименния месинджър, е подал антимонополна жалба до Европейската комисия за събираните от Apple комисионни в размер на 30% от продаваните през App Store приложения.

Съответният документ е изпратен до ръководителя на отдела по въпросите на конкуренцията на Европейската комисия – Маргрет Вестагер. В жалбата се казва, че Apple трябва да позволи на собствениците на iOS устройства да изтеглят софтуер не само от App Store, но и от други източници, съобщи Файненшъл Таймс.

През юни Маргрет Вестагер обяви, че се водят две антитръстови разследвания срещу Apple. По-рано Spotify и Rakuten Viber също се оплакаха, че Apple взема 30% от всички приходи от приложенията в App Store. Твърди се, че компанията печели над 1 милиард долара на месец от 30-процентната комисионна.

Миналия месец основателят на Telegram Павел Дуров заяви, че регулаторите вече 10 години пренебрегват монопола на Apple и Google върху приложенията за iOS и Android и комисионната от 30%. Според него, тъй като „потребителите плащат повече, стартъпите и цели индустрии биват унищожени или никога не се появяват”.

Коментар