Windows 7 остава на близо четвърт от компютрите

Windows 7 не е за отписване – около една четвърт от компютрите работят с нея
(снимка: Matthias Nadler / Microsoft)

Въпреки факта, че Windows 10 вече е на пет години и тази пролет достигна милиард активни потребители, остарялата Windows 7 все още е в играта. От началото на годината тази платформа е загубила само 2% от своите потребители.

Според нови данни на NetMarketShare, в момента Windows 7 е инсталирана на 23,34% от компютрите. За сравнение, в началото на годината делът на операционната система беше 25,56%.

Microsoft смяташе, че през последните осем месеца броят на потребителите на Windows 7 сериозно ще намалее (разбира се, в полза на Windows 10), но това не се е случи. Поне по две причини: лоша съвместимост на Windows 10 със стар хардуер и най-важното – много проблеми, които придружават ако не всяка, то повечето актуализации.

По-специално, голямата „майска” актуализация на Windows 10 предизвика много критики. И дори незначителни обновявания, като например просто инсталиране на нова версия на браузъра Edge в системата, също се оказаха проблемни, забавяйки компютрите.

Като цяло, има причини потребителите да не преминават към Windows 10 и Microsoft трябва да направи нещо по въпроса, ако иска всички нейни клиенти да използват актуалната операционна система.

Що се отнася до останалите платформи на Microsoft, техните дялове стават все по-малки и по-малки, но не са изчезнали напълно. Така например, Windows 8 се използва на 2,87% от компютрите в света, а делът на Windows XP е 0,82%. Като цяло, Windows заема малко над 87% дял от компютрите в света.

Коментари по темата: „Windows 7 остава на близо четвърт от компютрите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Доколкото е възможно уиндоус да е добър… Това беше уиндоус 7. Има си ключ за NSA и т.н., но като го сравняваш със сегашния…

Коментар