Епидемията от мобилни вируси се отлага

Вирусна епидемия при мобилните телефони така и не се случва. Този факт провокира специалистите от центъра за мрежови изследвания към университета Нортийстърн, САЩ, които са направили проучване на над 6 милиона потребители, съобщава TechRadar.

Повечето жители на Европа и САЩ имат поне по един мобилен телефон, но масови вирусни атаки не са били засечени. Основната причина, според експертите, е необичайно високата фрагментираност на мобилния пазар.

Друг фактор, който пречи за разпространението на вирусни епидемии сред мобилните потребители, е недостатъчната популярност на смартфоните. По принцип, вирусните инфекции засягат изключително устройства, които имат операционна система.

Вероятността за възникване на епидемия ще се увеличава заедно с разрастване на пазара на смартфони, предупреждават изследователите от университета Нортийстърн.

За широкото разпространение на мобилни вируси е необходимо също да има доминираща операционна система. Това обаче е малко вероятно да се случи в близка перспектива.

Най-популярната мобилна ОС в момента е Symbian, но делът й постепенно намалява. Широко наложена на пазара e Windows Mobile, нараства популярността на iPhone ОС и се очаква раздвижване около Android.

Коментар