Google показа втора версия на Android

Google демонстрира втора версия на мобилната платформа Android, известна с кодовото име Donut, по време на конференцията Google I/O.
Системата е подобрена във всички аспекти, съобщи Engadget Mobile. Основен акцент разработчиците са поставили върху възможностите за търсене на новата ОС.
Потребителят ще може да търси едновременно в паметта на Android-базираните устройства и в интернет. За навигация в списъка с контакти и в медийните каталози може да се използва ръкописен вход.
Към момента единствено Sony Ericsson е обявила планове да пусне смартфони на база Donut. Все още не е известно кога ще излезе завършеният вариант на новата мобилна ОС.
Междувременно Google пусна инструмент, с помощта на който разработчиците ще могат да съвместяват своите приложения с гласово търсене. 

До две-три години платформата Android ще стане една от водещите на пазара за смартфони, заявиха наскоро от Strategy Analytics. Фактори за успеха на системата са ниската цена на лицензите и частичната откритост на кода, което ще позволи на производителите и операторите да създават собствени интерфейси.
Android дебютира в края на май миналата година. Системата е разработена на основата на Linux. Бизнесът моделът на Google предвижда финансиране от реклама в услугите за търсене през мобилни телефони, като самата ОС се предоставя безплатно на разработчиците.

Коментар