Виваком стартира 5G мрежата си в областните центрове

5G ерата започва и в България с достъп до пето поколение мрежа в областните центрове
(снимка: CC0 Public Domain)

Виваком обяви, че стартира своята 5G мрежа еднoвременно във всички 27 областни центъра на страната. Всеки абонат на оператора със съвместимо 5G устройство може да тества услугата безплатно до края на годината.

Телекомът подарява на съществуващи и нови клиенти на мобилни услуги с 5G устройство по 30 000 МВ месечно интернет трафик на максимална скорост, в допълнение към настоящия им тарифен план. Мегабайтите ще бъдат добавени автоматично за всички абонати с 5G устройство.

Това е първият етап от въвеждането на новата технология, при който е осигурено покритие в централните градски части на всичките областни центрове, чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G. Реализацията стъпва на метода за динамично споделяне на спектъра (DSS), какъвто използват също Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T.

На следващ етап Виваком планира да разшири покритието и да повиши скоростите на 5G. Телекомът ще участва в бъдещите търгове за нов честотен спектър, за да подсигури необходимите ресурси.

Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Потребителите могат да се възползват от прехвърляне на данни с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицина, дигитално образование, гейминг индустрия, автоматизирано производство и др.

Благодарение на по-високия капацитет на мрежата от пето поколение, клиентите получават по-надеждна връзка, особено на места с много хора. А за компаниите и държавните институции това означава много по-бързи и качествени електронни услуги, решения за умен град и умен дом, възможност за автоматизирани процеси.

„Мрежата от пето поколение ще улесни създаването на нови стопански дейности, професии и бизнес модели и ще бъде важен двигател на растежа на страната”, каза Радослав Златков, главен технически директор на Виваком.

Продуктовото портфолио на компанията ще се обогатява поетапно с крайни устройства от различни производители, съвместими с технологията и услугите на Виваком.

Коментари по темата: „Виваком стартира 5G мрежата си в областните центрове”

добавете коментар...

  1. ab

    А главите болят ли ви?

  2. Anonymous

    Вече работят по 6G не е ли е разумно да изчакаме с покупките на нови и ненужни телефони до излизането на 10G ???

  3. Anonymous

    5G – 4Gовца във вълча кожа

Коментар