Община Каварна предостави е-услуги

Жителите на община Каварна ще могат да подават от днес сигнали до общинската администрация и да заявяват издаване на документи през интернет и чрез кол-център.
Община Каварна е първата в страната, която променя качествено нивото на обслужване на гражданите и бизнеса в общинската администрация, предоставяйки им редица услуги по електронен път, съобщи пресцентърът на МДААР.
Това стана възможно след внедряване на „Платформа за предоставяне на електронни услуги на гражданите и бизнеса”, която беше представена в Каварна от министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, кмета на град Каварна Цонко Цонев и генералния директор на Майкрософт България Огнян Киряков.
Успешната реализация на проекта в община Каварна ще доведе до оптимизиране на работата и подобряване на административното обслужване в общината”, каза министър Василев.
Гражданите и представителите на бизнеса вече могат да заявяват издаването на документи, като направят заявка през интернет на създадения уеб портал или чрез изградения кол-център, без да е необходимо да посещават общината, допълни кметът Цонко Цонев.
Така например, могат да бъдат заявени удостоверение за семейно положение, препис-извлечение на акт за смърт и виза за проектиране, както и да бъдат подадени сигнали и предложения до общинската администрация. Общината, от своя страна, има грижата да изпрати заявения документ на поръчителя на услугата, след като е готов.
Платформата за предоставяне на електронни услуги на гражданите и бизнеса” беше представена в края на ноември 2008 г. с подписване на споразумение за внедряване в две пилотни общини – Каварна и Костинброд. Тя е разработена от Майкрософт, а процесът по внедряване в Каварна се реализира от специалисти на Майкрософт България, ЦАПК „Прогрес” и Парафлоу Комюникейшънс.
Като технологични партньори в проекта участват още Сиско Системс България, ЕМС и Дел.
Платформата може да бъде внедрена във всяка община на територията на страната, която има интерес, независимо от нейната големина и етап на развитие. Финансирането на подобни проекти е възможно чрез европейски грантови програми за финансиране на дейности в областта на електронното управление.
Платформата може да интегрира всички вече изградени и съществуващи системи в дадена община. Това позволява на общинските администрации да се възползват в максимална степен от наличните ресурси, с които разполагат, както и от натрупания опит на служителите за работа със съществуващите системи.

Коментар