САЩ развързват кесията за чипмейкърите

Чип индустрията се очертава като арена на противопоставяне на САЩ и Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Съединените щати ще се опитат да засилят позициите си на световния пазар на чипове не само със забранителни мерки срещу Китай. Законодателите работят за създаване на фонд, чиито средства ще се насочат към развитието на специализирани индустрии. Но към момента спряганите суми са ​​доста скромни – не повече от 25 милиарда долара за всички участници.

Според Фондацията за информационни технологии и иновации, през 2019 г. американските компании са формирали 47% от глобалните приходи от полупроводникови компоненти, но в същото време не повече от 12% от всички продадени продукти са произведени в страната. Всъщност Китай вече произвежда 15% от всички чипове, продавани в света, а през следващите десет години тази цифра може да нарасне до 24%.

Както отбелязва Nikkei Asian Review, през 2019 г. китайските власти отпуснаха 20,5 милиарда долара преки инвестиции за развитието на националната полупроводникова индустрия, а други 53 милиарда бяха събрани чрез инвестиционни фондове с държавно участие.

Американските законодатели все още говорят за много скромни суми. Така например, федералното правителство възнамерява да отдели 15 милиарда долара за десет години, за да стимулира развитието на американското производство на чипове. Днес изграждането на едно предприятие за чипове струва поне 10 млрд. долара, докато всеки кандидат за държавни субсидии от САЩ може да разчита само на 3 млрд. долара на проект.

Още 10 милиарда долара ще бъдат отпуснати от Министерството на отбраната на САЩ. Средствата ще се разделят поравно в две направления: 5 милиарда долара ще бъдат изразходвани директно за развитието на производството на полупроводникови компоненти за нуждите на отбранителния сектор, а други 5 милиарда долара ще отидат към разработчиците на чипове за техните изследвания.

На държавно ниво производителите ще могат да разчитат на различни данъчни облекчения и инфраструктурна подкрепа. Тайванската TSMC вече се е ангажирала при подобни условия да изгради 5-нм производствено съоръжение в Аризона, което ще започне да работи през 2024 г. Бюджетът на проекта достига 12 милиарда долара, но все още остават въпроси относно оперативната рентабилност на предприятието.

Властите в САЩ възнамеряват да привлекат средства от специализиран фонд, за да стимулират разработки, извършвани от американски чипмейкъри в сътрудничество с компании на техни съюзници на външнополитическата сцена – например Япония или европейски държави.

Коментар