Назрява конфликт заради авторските права за музика

Пускането на музика във фризьорски салон се оказва нарушение на авторските права
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова вълна от конфликти на тема авторско право за музика се надига сред малките бизнеси. Козметични и фризьорски студиа са получили предупреждение, че е незаконно да пускат радио в салоните си.

Собственици на подобни заведения са били посетени и предупредени от полиция. Същевременно, според Съда на ЕС, подобни заведения не нарушават законите за авторските права, ако са си пуснали музика или радио в своите салони.

Фризьори, гримьори и козметици нямат право да слушат радио в салоните и студиата си, докато обслужват своите клиенти, освен ако не са си платили такса за авторски права, съобщиха масови медии преди дни. В групите за защита на свободата в интернет темата нажежи дискусиите.

Слушането на музика във фризьорски салон или зъболекарски кабинет няма никакво отношение към предлаганата услуга, затова не може да се приема, че това е комерсиално използване на авторски произведения, според запознати. Човек не ходи при зъболекар, за да слуша музика, казва съдът, коментира медийният експерт Нели Огнянова.

Според тълкувание на Съда на ЕС от 2012 година, пускането на музика в зъболекарски кабинети, фризьорски и козметични студиа не представлява „комуникация към публиката” и не може да се счита за нарушение на авторски права.

От значение в случая е дали „комуникацията към публиката” има отношение към търговската дейност, т.е. има принос за печалбата на организацията, която използва музиката – ако използването на авторските произведения има принос за формирането на печалбата, тогава би следвало фирмата да плати компенсация на автора за използването на музикалното произведение.

Тъй като проверките на органите на реда продължават, а Министерство на културата провежда активна кампания с „осведомителен” характер, може да се очаква и други малки търговски обекти да получат предупреждения за слушането на радио или музика от собствен носител.

Коментари по темата: „Назрява конфликт заради авторските права за музика”

добавете коментар...

  1. Мимо

    Трябва да се внесе поправка в закона.Това е абсурдно.

  2. Лиляна КириловАч

    Що за болен мозък може да измисли подобна глупост? Ами това и през комунизма го нямаше бе другари! Не ви ли стигна ограбено то, та още искате? Тежко и горко ти майко България с такива “законотворци”

  3. Ало Банов

    Цялата тази глупост е инициирана от Министерство на Културата и персонално от Боил Банов. От ОЛАФ го хванаха в много сериозни нарушения (могат да бъдат наречени и кражби) докато е бил и.д. министър и сега с тези “акции” се опитва да симулира дейност и да създаде фонов шум за да не се раздуха по-сериозната тема.

  4. Дияна Манолова

    А кой ще ми плати на мен за мръсният въздух,за постоянният шум,за постоянният стрес на който съм подложена ? Извинете ,всички сме подложени!!!

  5. фики

    то радио бе, радио честота която плава навсякъде… значи трябва си навра слушалките и да слушам през телефона, а не от радиото на “салона”…. каква простотия и кой по-дяволите пак е гладен за 5лв бе да …. мама

  6. тц

    Записаната музика трябва да е безплатна! Хората трябва да плащат само на концерти!

  7. Автор

    Какъв медиен експерт е ****? явно милата не е чувала за “публично изпълнение”

  8. Радико

    Няма ли азвокати в тази държава това е наглост. Авторските права за песните и за разпространението ги е заплатил рекламодателя на станцията която слушате. А пинеже и клиентите им ги слушат тъпите реклами салоните не само, че не дължат нищо но и на тях трябва да им се отчислява комисионна за това, че карат клиентите да слушат рекламите.

  9. SD

    Avtorskite prava se plashtat ot radiostanciite,izlu4vashti muzikata. Te si vrushtat parite ot reklamata.

  10. Anonymous

    мин на култ и полицията нарушават тълкуване на Съда на ЕС.

    Делото против bul ще е моментално при вече издадено тълукване от Съда на ес

  11. Sergata

    Има решение, един spotify за 10 лв на месец. На всичкото отгоре няма да слушат малоумни новини и реклами.

  12. Anonymous

    Човек не ходи при зъболекар, за да слуша музика, казва съдът, коментира медийният експерт Нели Огнянова.

  13. Anonymous

    Според тълкувание на Съда на ЕС от 2012 година

    пускането на музика в зъболекарски кабинети, фризьорски и козметични студиа не представлява „комуникация към публиката” и не може да се счита за нарушение на авторски права.

  14. Anonymous

    според Съда на ЕС

    подобни заведения не нарушават законите за авторските права, ако са си пуснали музика или радио в своите салони.

Коментар