Русия готвела кибератаки срещу Олимпиадата в Токио

Руските хакери отново са в полезрението на властите в САЩ и Великобритания
(снимка: CC0 Public Domain)

Руски хакери подготвяли кибератаки срещу организаторите на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, които трябваше да се проведат това лято в Япония, но бяха отложени за следващата година, поради продължаващата пандемия COVID-19, заявиха от британското правителство.

Дейността на руските хакери включвала разузнавателни операции, се казва в прессъобщение на Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство (NCSC), цитирано от ZDNet. Цели на предполагаемите кибератаки били организаторите на игрите, логистичните услуги и спонсорите, твърдят от британското правителство.

„Действията на ГРУ срещу олимпийските и параолимпийските игри са цинични и безразсъдни”, заяви външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб. „Ние ги осъждаме с най-силните възможни условия”.

Властите на Обединеното кралство смятат, че руските хакери са имали намерение да саботират олимпийските игри в Токио, подобно на сценария с кибератаките, извършени срещу организаторите на зимните олимпийски и параолимпийски игри през 2018 г. в Пьончан, Южна Корея.

През февруари 2018 г. руски хакери използваха злонамерен софтуер OlympicDestroyer, който извади от строя уеб сървърите по време на церемонията по откриване на зимните олимпийски игри в Пьончан. Повод за атаките беше решението на Международния олимпийски комитет да забрани участието на руските спортисти в олимпиадата под руски флаг, поради спонсорирана от държавата програма за допинг.

Същата забрана, първоначално наложена за летните олимпийски игри в Рио през 2016 г., беше разширена и до олимпийските игри в Токио тази година, като на руските спортисти отново бе забранено да се състезават под руското знаме.

Сега британските власти казват, че Русия изглежда е подготвяла подобни атаки, за да саботира и олимпийските игри през 2020 г. Отговорността за тези планирани атаки е на руска хакерска група, известна като Sandworm – същата, която стоеше зад разрушителните атаки с OlympicDestroyer на игрите в Пьончан.

Изявлението на правителството на Обединеното кралство съвпадна с повдигането на официални обвинения срещу шестима членове на Sandworm от Министерството на правосъдието на САЩ. Американски власти обвиниха хакерите на Sandworm за организиране не само на атаките с OlympicDestroyer в Пьончан през 2018 г., но и на поредица от много други атаки, сред които:

  • опити за саботиране на електрическата мрежа на Украйна през 2015 и 2016 г. със злонамерения софтуер BlackEnergy и Industroyer;
  • опити за саботиране на украински правителствени мрежи със злонамерен софтуер за изтриване на диска KillDisk;
  • създаване на рансъмуера NotPetya, който предизвика глобално киберпандемия през юни 2017 г.;
  • намеса във френските избори през 2017 г.;
  • кибератаки срещу организациите, разследващи отравянията с Новичок във Великобритания;
  • .масово опорочаване на хиляди грузински сайтове през 2019 г.

Американските власти приписват тези нападения на Sandworm. За хакерската група се твърди, че е съставена от членове на подразделение 74455 на руското главно разузнавателно управление (ГРУ), което се явява военна разузнавателна агенция, част от руската армия.

В прессъобщението си правителството на Обединеното кралство официално потвърди обвиненията, изложени в американските обвинителни актове, но също така повдигна сигнал за тревога за предстоящи атаки на Sandworm срещу организаторите на Олимпийските игри в Токио 2020.

Коментари по темата: „Русия готвела кибератаки срещу Олимпиадата в Токио”

добавете коментар...

  1. ха

    Това обединено кралство всъщност скоро може да стане разединеното кралство. Трябва им външен враг, за да ги сплоти, поне за момента…

  2. МИ5

    Каква би била логиката да се саботират игрите освен да се нарочи Русия за виновник.
    Изхвърлянето на радиоактивните отпадъци от Фукушима в океана също може да се тълкува, като опит на ГРу за създаването на Годзила ….
    хахахха идиотщини

  3. ПиснаНи

    Мдам, нема начин да не изпращат и новичок на IP-адресите… Айде стига ни правихте на кретени!

  4. Анонимен

    Дрън, дрън, дрън … съвсем за овце ни взехте.

Коментар