Как да изберем компютър за събиране на данни

Мобилните компютри за събиране данни намират широко приложение в технологично развитите държави. Обикновено въпросът за интегриране на такива устройства се повдига, когато предприятието си е поставило за цел автоматизация или реконструкция на съществуващата производствена инфраструктура.
Световната практика показва, че тези системи, работещи в безжична мрежа, позволяват бързо да се повиши производителността на труда, като инвестициите се възвръщат в много кратки срокове.
Какво е мобилен компютър за събиране на данни?
Това е автономно устройство за събиране, съхранение и обработка на информация с последващо трансфериране на тази информация към сървъра или персоналния компютър. Информацията може да се предава чрез интерфейсен кабел или безжична комуникация.
По време на работата с мобилното устройство, придвижвайки се от един предмет на друг, операторът прочита баркода с помощта на вградения скенер и въвежда количеството на тези предмети. След събиране на данните, устройството се свързва с компютъра, за да предаде цялата информация.
Мобилните компютри се използват в търговията, промишлеността, логистичните услуги и автоматизацията на складовите процеси – приемане, експедитиране, инвентаризация на стоки.
Основната разлика на тези устройства от обикновените мобилни компютри е в тяхната степен на защита. Промишлените компютри имат високо ниво на защита и могат да работят в неблагоприятни условия на външната среда, такива като висока влажност, ниски температури, прах и др. Външният корпус на устройствата е удароустойчив.
Избор на устройство
При избора на мобилен компютър за събиране на данни, следва да се вземе предвид спецификата на дейността на предприятието. Потенциалните потребители трябва да си отговорят на няколко въпроса:
  • Колко често ще е необходимо да се изпълняват операциите за събиране на данни? Ако е често, то важните свойства при избора на устройствата са теглото, размерите и удобството на работа.
  • Какъв обем на данни ще се събира? При големи количества стока в склада, са необходими компютри с голям обем памет, освен ако системата не работи в реално време.
  • Изисква ли се ръчно въвеждане на данни? За ръчно въвеждане са необходими клавиатура и/или тъчскрийн дисплей.
  • Необходимо ли е да се прави обработка на данни по време на събирането? Това може да бъде търсене на информация по код или оформяне на документи.
  • Какъв вид комуникация ще се използва за свързване на мобилното устройство с компютъра? Устройството може да комуникира с компютъра чрез последователен интерфейс RS-232, инфрачервен порт IrDA, Bluetooth или RF канал.
За всички мобилни компютри за събиране на данни е необходим софтуер, който е вграден в самото устройство и осъществява комуникация между него и вътрешната система на предприятието. Мобилните компютри на Symbol/Motorola, например, са специализирани за работа на база Windows. За нанасяне на баркод се изисква отделен софтуер, който позволява да се напечата и създаде дизайнът на баркода.
Най-често мобилните компютри се използват за инвентаризация на склада, приемане, експедиция на стоки, за организиране на мобилна търговия, куриерски доставки и др. Устройствата обикновено имат вграден скенер за прочитане на баркода или RFID четец.

Коментар