Нов играч на българския пазар за лаптопи

Тайванската компания ASRock, позната като доставчик на дънни платки в ниския ценови сегмент, влиза и на пазара за лаптопи в България. Производителят обяви партньорство с Диджи Електроникс – дистрибутор от Топ 10, с приходи около 15 милиона евро за 2008 година.
ASRock, дъщерна компания на Asus, ще предлага незабавно на пазара най-новите технологии на достъпни цени, като това ще бъде нейното предимство спрямо утвърдените маркови доставчици, стана ясно на пресконференция в София миналата седмица.
Голямото оръжие на ASRock е цената, а настоящата криза може да помогне на бизнеса на компанията, заяви Анна Табакова, търговски директор на Диджи Електроникс. На азиатския пазар, а вече и в световен мащаб се наблюдава тенденция продуктите да се избират най-вече по техните качества, а не по марката, която се създава от маркетинга, добави Табакова.
Диджи Електроникс се стреми да бъде One-Stop-Shop, или доставчик на всички градивни компоненти за компютърни конфигурации. Компанията си партнира с едни от най-големите производители на компоненти за ИТ индустрията, сред които Foxconn, Transcend, AOC и др.
“В нашия бизнес залагаме на партньорства директно с производителите, а не толкова на брандовете, които се крепят изключително на маркетинга”, поясни Анна Табакова.
Договорът с ASRock разширява бизнеса на Диджи в сегмента на мобилните компютри. Компанията планира развитие и в нишата на аксесоарите. Чрез новите партньорства дистрибуторът реагира на стагнацията на пазара и очакваното забавяне на ръста през настоящата година.
ASRock навлиза с няколко модела лаптопи на нашия пазар, както и с компютър от типа неттоп. Всички те се характеризират с ниска консумация, благодарение на минималния брой компоненти и функциите за интелигентно съхранение на енергия, поясни Тим Хиое, мениджър ключови клиенти в ASRock Европа.
Моделът MultiBook M15 предоставя 15,6-инчов екран с формат 16×9 и резолюция 1366×768. Лаптопът, базиран на Intel платформа, използва интегрирана графика GMA4500M, която поддържа DX10 и декодира клипове с висока резолюция.
Паметта достига 4GB (DDR2-667/800), а твърдият диск може да бъде с максимален капацитет 500GB. Компютърът има Gigabit Ethernet адаптер и поддържа безжична комуникация 802.11b/g/n. Наличен е пълен набор разширителни портове: VGA, 4хUSB 2.0, аудио и телефонен жак.
MultiBook M15 разполага с 1,3-мегапикселна уеб-камера, оптично устройство DVDRW Super Multi и картов четец 8-в-1. Форматът 16×9 на екрана позволява да се използва пълноразмерна клавиатура с отделни цифрови клавиши, разположени отдясно. Размерите на лаптопа са 380x260x355 мм, а теглото – 2,6 кг със стандартна литиево-йонна батерия с 6 клетки (4400 mAh).
В модела са вградени и интересни „екстри”. ASRock Multi-Touch тракпад позволява на потребителя с прости жестове да „манипулира” задачите си – например да прелиства страници от документ или в интернет, да завърта, смалява и увеличава снимки или да изпрати съдържанието на екрана върху съседен монитор с лекотата на MacBook.
В комплекта на лаптопа влизат и полезни приложения. ASRock Instant Boot стартира машината само за 3-4 секунди, като по този начин пести енергия и зарежда чиста операционна система, за разлика от „спящите” режими”. ASRock OC Tuner пък предлага защитни функции чрез хардуерен мониторинг, както и настройки за оптимално използване на ресурсите на ноутбука.
Моделът ASRock MultiBook M15 идва с 2-годишна гаранция и вече е достъпен от Диджи Електроникс. Конфигурация с процесор Intel DualCore T4200 2.00GHz, 500GB твърд диск, 4GB RAM и 15.6-инчов дисплей струва 919 лева с ДДС.
Неттопът на ASRock се отличава с тиха работа, икономичност и много малки размери. Компютърът ще бъде достъпен в конфигурации на база Intel Atom и графичен процесор Nvidia Ion. ASRock е първият партньор на Nvidia за неттоп сегмента, посочиха от компанията.

Скоро на пазара у нас се очаква и компактен, 12,1-инчов ноутбук, който е по-производителен от нетбуците и същевременно по-евтин, по-икономичен и с по-дълъг живот на батерията от подобни модели на други производители, заяви Тим Хиое.

по темата: „Нов играч на българския пазар за лаптопи”

добавете коментар...

  1. Nerazbral

    Къде пък видя че Стемо ги продава?

  2. Юзър

    … абе щом Стемо ще ги продават , ясно какво става с цените . Едно е да си в IT бранша , друго е да си в търговията , пък това че търговията е с компютри е съвсем друг въпрос 🙂

  3. коко

    бла-бла-бла…
    Дотук само обещание за ниски цени, тази приказка сме я чели и преди!

    Дайте конкретна оферта!

Коментар