Затвор за доставка на смартфони с вирус

Често евтините смартфони съдържат нежелан рекламен софтуер, който трудно се изтрива
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай осъди на затвор четирима души от производител на смартфони, който разпространявал със своите устройства неизтриваем вирус от типа троянски кон. Вирусът е използван за показване на нежелани реклами и печалба от тях.

Според съдебния документ, на повече от 20 милиона телефона Gionee са били инсталирани умишлено троянски коне. Злонамереният софтуер, разпространяван в периода от декември 2018 г. до октомври 2019 г., превръщал смартфоните на потребителите в инструменти за печалба чрез показване на нежелани реклами (адуер) и други незаконни средства.

Компаниите Beijing Baice Technology Co. и Shenzhen Zhipu Technology Co. (дъщерно дружество на Gionee) се споразумели да имплантират програма от типа троянски кон в телефоните на Gionee чрез актуализация на приложението „Story Lock Screen”. Софтуерът се обновявал автоматично на мобилните телефони Gionee без знанието на потребителя, използвайки метода Pull, съобщи Gizmochina.

През декември 2018 г., поради неефективността на съществуващия Pull метод, Уанг Денгке предложил вграждане на плъгина за ъпдейти „Dark Horse Platform” в „Story Lock Screen”. Приложението и неговата SDK версия били обновени и плъгинът се използвал за по-ефективно инсталиране и актуализиране на „Living Trojan Horse” без знанието на потребителя.

Съдът разкрива, че от декември 2018 г. до октомври 2019 г. както Beijing Baice, така и Shenzhen Zhipu успешно са извършили Pull активности общо 2,88 милиарда пъти. Над 26 млн. телефона Gionee били засегнати от злонамелените ъпдейти към октомври 2019 г. Предполага се, че двете компании са спечелили около 4,2 млн. долара, при прогнозни разходи от 1,3 млн. долара.

Съдът постановява, че Shenzhen Zhipu Technology е извършила престъпление по незаконно управление на компютърна информационна система. Четирима представители на компанията са признати за виновни и осъдени на до три години и шест месеца затвор, като всеки от тях е глобен с около 30 000 долара.

Подобна практика за разпространение на нежелан рекламен софтуер е често срещана при евтините китайски телефони, според доклад, публикуван през август тази година, който открива злонамерен софтуер в телефоните Infinix и Tecno, предназначен да краде пари от потребителите.

Коментари по темата: „Затвор за доставка на смартфони с вирус”

добавете коментар...

  1. незнайко

    а Майкрософт кога?

Коментар