Контролът върху интернет носи ползи на бизнеса

През последните години използването на интернет нарасна в пъти, но повечето организации и фирми не гледат на достъпа до световната мрежа като на нещо, което трябва да се управлява и контролира целенасочено, подобно на другите им ресурси.
На интернет е прието да се гледа като на неограничен ресурс, който може и трябва да се използва от всеки служител както намери за добре. Изследванията обаче показват, че с тази свобода често се злоупотребява и това води до сериозни негативни последствия за работодателите.
Няколко служители, които не използват връзката на фирмата по предназначение, са достатъчни, за да създадат проблем с натоварването в мрежата дори и на голяма фирма, посочиха от Бизнес Софтуер Дистрибутор.
Забавянето във връзката ще е факт и работодателят ще губи със сигурност от неправилно използване на линията и от злоупотребите на служителите. Но много повече ще губи от многократно надвишеното работно време за изпълнение на една задача от съвестните служители във фирмата.
Така например, ако във фирма с 10 служители, които си разпределят интернет връзка със скорост на даунлоуд 6 Mb/s (или 750 KB/s), половината ползват връзката за лични цели – изтегляне на файлове, музика и филми, слушане на радио и пр., те биха изконсумирали целия трафик.
В голяма организация със 100 компютъра, свързани в интернет по нваета линия със скорост 50 Mb/s (или 6,25 MB/s), дори само 5 човека с неограничен достъп до изтегляне на файлове (програми, филми, музика и др.) в даден момент при едновременна употреба биха заели поне половината линия. Ако през това време още 20-ина разглеждат страници или проверяват пощата си, то трафикът ще бъде изцяло изчерпан.
Ако всеки в организацията за деня е загубил 15 минути повече за ползване на интернет, отколкото е трябвало, поради забавената връзка (заета с ненужни задачи), то общата сума на загубеното работно време в организацията за един ден прави 25 работни часа. При повтаряне на ситуацията за една работна година организацията ще загуби 6750 работни часа (или над 840 човекодни).
Контролираното използване на интернет е важно за непрекъснатостта на работа в компаниите и трябва задължително да бъде осъществено, както e при всички други видове ИКТ ресурси, препоръчаха от Бизнес Софтуер Дистрибутор. Контролът се извършва посредством софтуерни продукти, които се инсталират на границата между сървъра и потребителите.

Коментар