Топящ се от жега лаптоп сканира за вируси

Петгодишен лаптоп Sony VAIO (модел номер PCG-R505AFT) едва не предизвика сериозен пожар в апартамента на собственика му, който го оставил включен, докато отсъствал от дома си в Австралия. Когато се прибрал, веднага усетил остра миризма на изгоряло. Първоначално той помислил, че е станал жертва на една от онези дефектни литиево-йонни батерии, които в последните месеци предизвикаха доста пожари.
Случаят обаче не бил такъв, разкрива Sydney Morning Herald. Задушливата миризма идвала от адаптера, през който лаптопът се зареждал от електрическата мрежа. Въпреки че устройството буквално се топяло на дивана, компютърът продължавал да сканира за вируси. За щастие, навременното завръщане на стопанина предотвратило опожаряването на дома му.
От Sony Австралия отказали да подменят безплатно адаптера, поради изтекла гаранция на лаптопа. Според нейна говорителка, инцидентът е изолиран, но все пак ще бъде изследван.
Това не е единственият случай, при който лаптоп на Sony се сочи като причина за пожар. От средата на август 7,5 млн.батерии за лаптопи, произведени от компанията, бяха иззети от производители на компютри, поради съмнения, че те са склонни към прегряване и дори запалване.
Според източници от компанията, очакваните разходи по изземването на дефектните батерии ще достигнат 257 млн. щатски долари.

Коментар