Пазарът на софтуер за сигурност незасегнат от кризата

Световният пазар на софтуер за сигурност достигна 13,5 милиарда долара през миналата година, което е ръст от 18,6%, в сравнение с 11,3-те милиарда през 2007-а, сочат данни на Gartner.

Секторът не е усетил никакви последствия от негативното влияние на кризата върху индустрията като цяло, твърдят анализаторите. Двуцифрен ръст в условия на тежка икономическа ситуация говори за това, че директорите по технологии считат сигурността за ключов приоритет, коментира Gartner.

Лидер на пазара е Symantec с дял от 22% и известно отстъпление от показателите за предходната година.

Най-висок ръст сред първите пет компании бележи заемащата второ място McAfee, приходите на която са се увеличили с 20,5%. Челната петица допълват Trend Micro, IBM и EMC.

Във време на криза и орязани бюджети, на ИТ ръководителите се налага да вложат допълнителни усилия, за да докажат значението на сигурността за бизнеса, което ще удължи цикъла на продажби, посочва Gartner.

Същевременно новите начини за предлагане на продукти, като например SaaS (софтуер под наем), и очакваният интерес на малкия и среден бизнес към тях ще осигурят ръст на пазара и през настоящата година.

Коментар