Десета юбилейна среща на приятелите на SolidWorks в България

Иновации, интересни проекти и университетско състезание събраха инженерите в България на Десетата юбилейна среща на приятелите на SolidWorks
Юбилейното събитие, което премина под мотото „Х години приятели на SolidWorks”, се проведе на 19 и 20 юни в спа хотел „Калиста” в Старозагорски минерални бани.
ДиТра, CAD/CAM център на ТехноЛогика запази традицията и дори във време на финансова криза събра почитателите на софтуера за инженерно проектиране, за да отбележат заедно десетгодишното си партньорство, да разкажат за успешните си проекти и да видят новости и тънкости в приложението на продукта.
Десетата среща на приятелите на SolidWorкs в България протече в духа на иновациите, ентусиазма и професионализма, които демонстрираха всички участници.
По време на форума тази година беше проведен първият финал на университетското състезание по SolidWorks, което е част от програмата „Инженерното образование – солидно и работещо”. През последните четири години надпреварата се провеждаше като студентско състезание, но организаторите решиха да разширят неговия формат като стимулират сътрудничеството между студентите и преподавателите в процеса на подготовка на проектите и в състезанието участниците да представят не само себе си, а и своя университет. До финала достигнаха проекти на Технически университет – София и Технически университет – Габрово. Чрез директно гласуване участниците в събитието присъдиха първа награда на Ива Георгиева от ТУ Габрово за проект „Дизайн за дома и офиса”. Победителката получи 3D навигационно устройство на компанията 3Dconnexion.
Специалните гости на юбилейното събитие – Марко Газето, регионален търговски мениджър и Марко Фазоли регионален технически мениджър на DS SolidWorks Corp., разказаха какви са световните тенденции на CAD/CAM пазара в условия на финансова криза, за стабилните позиции и развитието на компанията.
Програмата тази година беше ориентирана и към гледната точка на потребителите на CAD софтуера. В съвместни презентации и демонстрации те споделиха своя опит и впечатления от пълноценното практическо използване на продукта: за по-доброто управление на инженерната дейност със SolidWorks Enterprise PDM, за изготвянето и поддръжката на документация на изделията с 3DVIA Composer, за проектирането със SolidWorks и взимането на правилни решения и създаване на по-съвършени изделия със SolidWorks Simulation.
Участие в срещата взе и Желязко Картунов, капитан на отбора, с който ТУ София участва за втора година със свой проект в състезанието Shell Eco-marathon. Хибридният автомобил е проектиран и изследван със SolidWorks за което ДиТра отличи отбора със специална награда за достойно представяне.
Традиционно по време на срещата ДиТра отличи и потребители на софтуера за инженерно проектиране. Призове получиха: „Благоевград БТ”, „Милара Интернешънъл” – Пловдив „Елика-Елеватор” – Силистра „Краско-Ко” „Поли МЗТ” – Скопие.
ДиТра (www.ditra.bg) e CAD/CAM център на софтуерната компания ТехноЛогика и е официален представител на SolidWorks, Delcam и Stratasys за България. Към него от 2006 г. функционира и Лаборатория за подпомагане на иновативните процеси в индустрията. ДиТра е инициатор на програмата „Инженерното образование – солидно работещо”, която се развива успешно вече шеста година. Програмата „Инженерното образование – солидно работещо” бе отличена с първа наградата в категорията „Инвеститор в знанието” на годишните награди за социално-отговорен бизнес на Българския форум на бизнес-лидерите.

Коментар