Beelink GT-R – мини РС с мощен процесор AMD Ryzen

Мини компютърът Beelink GT-R всъщност е пълноценен РС, но малък и икономичен

Често имаме дилема какъв да бъде следващият ни компютър – голям настолен РС или лаптоп, като претегляме до безкрай аргументите в полза на едното или другото решение. На пазара всъщност има още една алтернатива и това са мини РС-тата, които имат убедителни предимства. Представяме ви две такива устройства с много добри характеристики.

Моделите Beelink GT-R и Minisforum EliteMini UM700 са част от по-широка гама мини РС-та, които се предлагат в момента с отстъпки в глобалния онлайн магазин Geekbuying в рамките на промоцията Mini PCs Powerd by AMD Ryzen. Всички модели се продават с отстъпка от $10 при използване на купон AMDRYZEN за ограничени бройки по време на кампанията.

Това са компактни, производителни, тихи и икономични компютри, които могат да се използват за обичайните приложения, като заемат малко място на бюрото, а дори и никакво, ако се монтират на гърба на монитора. Характеристиките на двете устройства са солидни, като прави впечатление наличието на производителен процесор AND Ryzen и бързи SSD дискове, а също и поддръжката на многомониторни конфигурации. Освен това мини РС-тата са лесно преносими от едно на друго място – например от офиса в къщи.

Beelink GT-R се позиционира като най-продаваният мини РС в онлайн магазина. Разглежданата конфигурация включва процесор Ryzen 5 3550H с четири Zen+ ядра (8 нишки) на тактова честота 2,1-3,7GHz и GPU Radeon RX Vega 8 на 1400MHz, който захранва множество видео изходи – вкл. два HDMI и един DisplayPort, както и един USB 3.1, способен да работи като DisplayPort.

Beelink GT-R разполага с всички необходими портове за пълноценна конфигурация

В допълнение, мини РС-то разполага с още шест USB-A 3.0 порта, гнезда за слушалки и микрофон, както и два GbЕ мрежови порта. Устройството включва също безжичен Wi-Fi 802.11ax модул, така че няма да се налага да използвате допълнителен Wi-Fi адаптер, както и Bluetooth 5.1 модул.

Компютърът може да се поръча без памет и сторидж, както и в различни конфигурации – RAM памет до 32GB и SSD PCIe 3-0 x4 NVMe сторидж до 512GB, плюс допълнителен M.2 2280 SATA 3 SSD и 2,5-инчов диск.

Beelink GT-R можа да захранва с видео сигнал четири външни дисплея

Специална характеристика на мини компютъра е четецът на пръстов отпечатък на горния капак. С помощта на придружаващия софтуер можете да зададете сигурно влизане в системата чрез пръстов отпечатък, както и криптиране на важни файлове.

Цената на Beelink GT-R mini PC в конфигурация с 16GB RAM, 512GB SSD, 1TB HDD и операционна система Windows 10 Pro e $619,99 плюс $12,15 за доставка до България с HKDHL Express.

Minisforum EliteMini UM700 има компактни размери и малка консумация

Вторият модел, Minisforum EliteMini UM700, е проектиран на базата на процесор AMD Ryzen 7 3750H и може да бъде конфигуриран с 8/16GB SO-DIMM RAM и 128/256/512GB M.2 2280 сторидж. Мини РС-то може да захранва два 4K UltraHD дисплея, има USB Type-C порт с поддръжка на DisplayPort видео изход, два HDMI 2.0 порта и още един DisplayPort, както и два допълнителни порта USB  – USB 3.1 Gen1 и 1 USB 3.1 Gen2.

Minisforum EliteMini UM700 може да се монтира удобно на гърба на монитора

Процесорът с 35W TDP включва 4 ядра (8 нишки) и работи на тактова честота от 2,3 до 4GHz. Графичният блок Radeon Vega 10 осигурява желаната производителност за 2D, видео и 3D приложения. Наличен е и един M.2 2230 слот, зает от Intel AX200 карта за Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.1 комуникации. Аудио портът комбинира слушалки и микрофон, предвидени са също два Gigabit Ethernet порта.

Цената на Minisforum EliteMini UM700 mini PC в конфигурация с 8GB RAM, 128GB SSD и Windows 10 Pro е $539,99, с доставка до България за $5,04 от HKDHL Express.

Коментар