Още едно българско село се сдоби с иЦентър

иЦентър беше открит вчера в село Кайнарджа, Силистра. Това е 119-ият подобен обект в страната, съобщи Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

иЦентърът е оборудван с 8 компютъра и предлага високоскоростна интернет връзка. Освен за достъп до мрежата, залата ще се използва за обучения на местните жители по компютърни умения, както и за национално и международно сертифициране.
Проектът иЦентрове е един от най-значимите в дейността на ДАИТС. Над 55 000 държавни служители са обучени в тях на основни ИТ умения. Близо 1 240 000 потребители са посетили иЦентровете от тяхното създаване досега.
През май 2008 година проектът получи диплома „Отличие при използване на информационни технологии” на световния конкурс „Предизвикателството на Стокхолм”. Представители на журито определиха иЦентрове като впечатляващ със своя мащаб проект – не само по отношение разгърнатост на мрежата, но и по брой обучени
Проектът стартира през 2003 г. с основа цел изграждане на мрежа от обществени телецентрове, предоставящи образователни услуги и достъп до интернет в малки или икономически изостанали населени места в страната.

По-рано тази година Microsoft обяви, че продължава подкрепата си за иЦентрове с инвестиция от още 80 000 долара. Средствата ще бъдат използвани за обучение на инструктори и осигуряване на учебни материали.
Общата инвестиция на Microsoft в проекта до момента надхвърля 350 000 щатски долара. Освен с парични средства, корпорацията подкрепя иЦентрове и със софтуерни продукти.

Коментар