IBM подкопава бизнеса на Microsoft с безплатен софтуер

IBM влага системни усилия в подкопаване на пазара на своя основен съперник в софтуера – Microsoft. Новата версия на безплатния пакет от офис приложения Lotus Symphony е стъпка към отнемане на дял от MS Office 2007.

Най-важното подобрение в Symphony 1.3 е възможността за импортиране на документи с формата на Office 2007. Това дава път за миграция на клиенти на Microsoft Office към Symphony, при запазване на достъпа до съществуващите файлове. Целта би била да се спестят такси за лицензи, тъй като продуктът на IBM е напълно безплатен.

Пакетът включва текстообработващ редактор (Lotus Symphony Documents), приложение за работа с електронни таблици (Lotus Symphony Spreadsheets) и програма за презентации (Lotus Symphony Presentations). От разработчика твърдят, че няма каквито и да е проблеми с четенето на документи от Office 2007.

IBM набляга на факта, че компаниите ще спестят значителни разходи, преминавайки към Lotus Symphony, като за много големи предприятия икономията може да възлезе на милиони долари. Аргументите на Синия гигант се поставят в плоскостта на световната криза, която подтиква компаниите да търсят начини за намаляване на разходите.

Lotus Symphony e пакет приложения с единен графичен интерфейс, разработен на базата на проекта OpenOffice.org. Първата версия на продукта излезе през миналата година, като оттогава IBM направи няколко обновления.

Версия 1.3 е достъпна за сваляне от сайта на разработчика след регистрация. Пакетът има обем около 200 MB и може да работи на различни операционни системи, вкл. Windows, Mac OS X, Red Hat Linux, SUSE Linux и Ubuntu.

Lotus Symphony не може да се сравнява на този етап с богатия на функционални възможности MS Office, което се признава и от свързаните с платформата разработчици и търговци. Но за част от потребителите, които нямат нужда от пълната функционалност на MS Office, продуктът на IBM е примамлива алтернатива, особено като се има предвид, че е безплатен.

Освен поддръжката на форматите на Office 2007, новата версия предлага разширени възможности за автоматично съставяне на стандартни писма, както и функция за печатане на имена, адреси и пощенски кодове. Добавени са също нови ефекти за оформяне на презентации, нов клипарт, възможност за вграждане в документа на информация, предавана в режим на реално време и др.

Към пакета могат да се включват и допълнителни софтуерни модули, които позволяват използване на Symphony и в други бизнес приложения. Не на последно място, Symphony поддържа експорт на файлове във формати PDF и ODF.

Коментар