ИТ компаниите свиха бюджетите за иновации

Американските ИТ компании намаляват инвестициите в иновации в по-голяма степен, отколкото техните британски, немски и японски конкуренти, твърди проучване на Harris Interactive.
51% от ИТ корпорациите в света са се отказали да инвестират в нови разработки, заради сериозно редуцираните си бюджети. САЩ най-силно са пострадали от икономическата криза.
Средно, компаниите от всички страни ще изразходват 37% от бюджетните средства за разработка на нови технологии. Най-напред са корпорациите в Япония и Великобритания с 41%, следвани от немските с 35% и накрая са американските ИТ компании с 29%.
Само 22% от компаниите си поставят като приоритет пазарната конкурентоспособност.
Икономиите засягат силно и инвестициите в зелени ИТ технологии. 84% от анкетираните компании са признали, че разглеждат екологичните фактори при вземане на решения, но не се съобразяват задължително с тях – една 44% от компаниите отичат "зеления" интерес в окончателното решение.
Най-важен проблем за мениджърите е ефективността. Докато 30% от ръководителите са заети с намаляване на ИТ разходите, то много повече, 48%, се стремят да подобрят ефективността.
Около две трети от компаниите се опитват да увеличат планираните инвестиции поне в една от областите виртуализация, сигурност, системно управление и "облачни" услуги. 73% от анкетираните са посочили като най-важна задача в близките 1-3 години защитата на собствената корпоративна информация и тази за клиентите. 

Коментар