САЩ и ЕС готвят планове за глобална биометрична граница

САЩ се опитват да привлекат други държави с проблеми с емигрантите да създадат съвместно глобална база данни. Една опитна връзка с британски компютри доказа, че подобен амбициозен план е технически осъществим. Реализацията му ще позволи да се извършва глобален граничен контрол, информира theregister.com.

Целта е да се спират терористи, криминални престъпници и други нежелани лица на една огромна, биометрична граница, която вероятно ще включва като минимум страните от ЕС, Австралия и Канада.

Европейската комисия вече намекна, че ще подкрепи подобна схема. Въпреки това може да минат години, преди САЩ и нейните съюзници да успеят да оформят споразумение, което да не противоречи на появилите се опасения от нарушаване на човешките права и законодателствата на някои държави при обмена на имиграционни данни.

Подобни опасения и сега бавят развитието на европейската система за емигрантски визи VIS, която вероятно ще бъде завършена през 2007 г. В САЩ от няколко години се използва емигрантската база данни US-VISIT, съдържаща биометрични и други данни за огромен брой хора.

Основна цел на тези системи е спирането на терористи на границата. Едно международно споразумение за обмен на имиграционни данни ще обхваща също така и криминални лица, както и лица, които редовно нарушават емиграционните закони.

Привържениците на този план ще трябва обаче да убедят нормалните хора, че те няма да бъдат засегнати от него и че това не е нова форма на “Големия брат” в глобален мащаб.

Коментар