Краят на 2009 година ще съживи пазара на РС

Пазарът на персонални компютри ще започне да се възстановява в края на 2009 година, сочи нов доклад на Gartner. Още през четвъртото тримесечие ще бъде възстановена положителната динамика в продажбите, а следващата година ще донесе 10,3% ръст, прогнозират анализаторите.

Очаква се през 2009-а да бъдат продадени 274 милиона персонални компютъра, което е с 6% по-малко, в сравнение с миналата година, когато бяха достигнати 292 млн.
За първи път от много месеци насам през Q4″09 пазарът ще отбележи ръст, а окончателното възстановяване ще стане факт през 2010 година.
Новият доклад на Gartner коригира прогноза на компанията от месец май, която сочеше 6,6% спад за следващата година. По-ранен анализ дори предвиждаше 12% спад в продажбите.
Но макар и пазарът да се изправя на крака, все още е рано да се говори, че лошите времена вече са в миналото, предупреждава Gartner.
Доставките на персонални компютри за консуматорския пазар са се оказали по-големи от очакваните във всички региони, с изключение на Източна Европа, сочат данните на Gartner. В действителност обаче, ръстът е бил обусловен не от повишено търсене от страна на купувачите, а от запълване на каналите за продажби, уточнява анализът. В корпоративния сектор ситуацията въобще не е толкова добра.
Gartner прогнозира, че през второто и третото тримесечие на 2009-а продажбите на РС за крайни потребители ще намалеят с 10% в световен мащаб, в сравнение със същия период на миналата година, и едва през четвъртото тримесечие ще започнат да растат.
Що се отнася до мобилните РС, анализаторите очакват увеличение на продажбите с 4,1% до 149 милиона броя през настоящата година, но намаление в стойностно изражение с 12,8%, заради катастрофалния спад на средната цена. Това е обусловено от голямото търсене на нетбуци, които са по-евтини от класическите лаптопи. Наблюдава се и спад в цените на евтините ноутбуци.
Доставките на настолни РС ще намалеят с 15,7% до 125 милиона броя през 2009 година, в сравнение с предходната, твърди Gartner. В стойностно изражение, пазарът ще отбележи 26,6% спад.
В условия на криза потребителите предпочитат да удължат живота на съществуващите си системи – както настолни, така и мобилни – вместо да купуват нови, коментира Gartner. Добрата новина за индустрията е, че на по-късен етап потребителите все пак ще заменят своите компютри – обновяването на инсталираната база ще се състои през 2010 и 2011 година.
Gartner посреща с въздържаност очакваната поява на новата операционна система Windows 7. Според анализаторите, системата няма да окаже влияние на покупателната активност на потребителите. Те ще продължат да пазаруват нови компютри с обичайните темпове, а не от желание да придобият Windows 7, която излиза на пазара на 22 октомври.
В корпоративния сектор преходът към новата операционна система ще се забави минимум с една година, докато не бъдат решени проблемите със съвместимостта на приложенията.

Коментар