Цените на DRAM паметите започват да нарастват








В разгара на лятото цените на DRAM паметите, използвани в персонални компютри, ще нарастват, поради увеличено търсене от страна на производителите на РС, съобщи digitimes.com, уточнявайки че става въпрос за контрактните доставки.

От известно време насам производителите на модули памет получават по-големи поръчки и тази тенденция ще продължи и през третото тримесечие, което е признак за възстановяване на пазара, коментират анализаторите.

Разликата между цените на т.нар. eTT чипове (напълно тествани, но все още без маркировка, с която се купуват от доставчиците на маркови памети) и марковите памети съществено ще се увеличи през втората половина на 2009 г.

В настоящата ситуация намалява обемът на спотовата търговия (при която продажбите се извършват при незабавно плащане по цени, определяни към момента) за сметка на контрактните доставки. Причината за това е влошеното финансово състояние на производителите на памети.

Наблюдаваната тенденция потвърждава скорошна прогноза на компанията Transcend за поскъпване на DRAM паметите.

Пазарът на памети е в криза от няколко години. Ниските цени принудиха някои от производителите да намалят производството, а други прибегнаха до консолидации.

Коментар