Oracle обяви спад на приходите и печалбата за тримесечието








Oracle отчете приходи от $6,9 млрд. за четвъртото тримесечие на фискалната 2009 година, приключило на 31 май, което е понижение с 5% спрямо същия период на предходната година.

Печалбата на компанията пада със 7% до $1,9 млрд., а печалбата на акция е с 4% по-ниска и достига 38 цента.

Причината за понижението в показателите е обезценяването на различните валути в сравнение с щатския долар, посочиха от компанията в съобщение до медиите. Ако валутните обменни курсове бяха в същите граници, както през четвъртото тримесечие на предходната финансова година, печалбата на акция на Oracle за периода би се увеличила с 9%, достигайки 42 цента.

Приходите от продажби на нови софтуерни лицензи за тримесечието са в размер на $2,7 млрд., което представлява спад от 13%. Постъпленията на Oracle от подновяване на лицензи и продуктова поддръжка достигат $3,1 млрд., което е увеличение с 8%. Приходите от дейността спадат с 3% до $2,9 млрд.

За цялата фискална 2009 година приходите на компанията достигат $23,3 млрд., което е увеличение от 4% спрямо предходната година. Печалбата на компанията се e увеличила с 1% до $5,6 млрд., а печалбата на акция нараства с 3% до $1,09.

Приходите от продажби на нови софтуерни лицензи за фискалната 2009 г. са се понижили с 5% до $7,1 млрд., докато постъпленията от подновяване на лицензи и продуктова поддръжка са нараснали с 14% до $11,8 млрд. Приходите от дейността са се увеличили с 6% до $8,3 млрд.

Коментар