По-евтин роуминг влиза в сила от 1 юли












Обажданията, текстовите съобщения и сърфирането в чужбина стават по-евтини. От 1 юли влизат в сила новите правила на ЕС за роуминга, които ще намалят разходите за мобилни комуникации в чужбина с поне 60 %.

За първи път тази година ЕС налага ограничения на цените за текстови съобщения и за услуги за пренос на данни. Новите правила понижават съществуващите тавани и за мобилните обаждания зад граница.

Изпращането на текстово съобщение от чужбина в ЕС ще струва максимум 11 евроцента (или еквивалента в националната валута), по-малко от половината от предишната средна цена от 29 цента (много повече, отколкото потребителите плащат у дома). Получаването на SMS в друга страна от ЕС остава безплатно, съобщи Европейската комисия.

На таксите за други роуминг услуги, като изпращане на електронни писма и снимки, или сърфиране в интернет, бе поставен таван на равнище търговец на едро. Това означава, че таваните ще се прилагат за таксите, които един мобилен оператор изисква от друг такъв.

Максималната цена на едро е 1 евро за всеки изтеглен мегабайт, като старата средна цена на едро за ЕС бе 1,68 евро. Максималната цена ще слезе до 80 цента през 2010 г. и до 50 цента през 2011 г. Всички цени са без ДДС.

Потребителите могат да определят месечен лимит на своите сметки от 50 или повече евро. Това ще предотврати „шоковите сметки“, като сметката от 46 000 евро, която един германски потребител получил, след като изтеглил телевизионна програма, докато бил на почивка във Франция.

По новите правила мобилните оператори са длъжни да таксуват клиентите си на секунда след първите 30 секунди при роуминг разговор, вместо на минута. Очаква се това да намали сметките за телефон с над 20%.

Точно преди началото на летните отпуски, правилата намаляват тарифите, по които телекомуникационните компании могат да таксуват европейските потребители, когато те използват мобилните си телефони в друга страна от ЕС – така наречения роуминг“, коментира Европейската комисия.

ЕС постави таван на цените на трансграничните обаждания по мобилен телефон за пръв път през 2007 г., след като установи, че те са средно четири пъти по-високи от цените за национални разговори и, че се различават значително в отделните страни.

Коментар