Fujitsu разчупи модела на дистрибуция







Европейският ИТ доставчик Fujitsu Technology Solutions предприе решителна стъпка за засилване на дистрибуторския си канал в България. Компанията, която е част от корпорацията Fujitsu, обяви днес партньорство с BMG – най-големия дистрибутор на софтуер у нас.

“Смятаме, че българският пазар е готов за една нова форма на дистрибуторско поведение”, заяви Явор Халянов, регионален мениджър на Fujitsu Technology Solutions.

За първи път хардуерният производител ще работи на пазара у нас с дистрибутор от типа “Value Added” (с добавена стойност). Партньорството с Fujitsu е радикална стъпка и за BMG, тъй като досега компанията дистрибутираше единствено софтуер.







Дистрибутори с добавена стойност оперират от години на големите ИТ пазари, но за Fujitsu това е първият подобен контракт в България.

“Стартираме партньорска дейност с Fujitsu, за да обогатим портфолиото си с хардуерни продукти от среден и висок клас. Ще можем да предоставим на нашите партньори и техните крайни клиенти цялостни корпоративни решения за различните бизнес сегменти, реализирани върху Fujitsu хардуер и софтуерни продукти от настоящото ни портфолио“ каза Боян Бойчев, управител на BMG. 

Fujitsu произвежда сървъри, работни станции, персонални компютри, сторидж системи, софтуер и др. Компанията Fujitsu Technology Solutions, която наследи бизнеса на Fujitsu-Siemens Computers, продава продуктите си на нашия пазар и чрез класическа форма на дистрибуция с Поликомп, както и чрез дистрибутора за ритейл вериги К и К Електроникс, уточни Явор Халянов.

Пълното портфолио от ИТ продукти, решения и услуги на Fujitsu е обединено под общото наименование Динамични инфраструктури (Dynamic Infrastructures). 90% от бизнеса на компанията в Европа минава през партньори.

BMG ще предлага решения на база Fujitsu единствено на своите партньори – дилъри и системни интегратори. Компанията ще продължи да действа като чист дистрибутор, който не продава на крайни клиенти, подчерта Боян Бойчев.

Партньорството на Fujitsu и BMG ще бъде фокусирано върху корпоративното портфолио от Intel-базирани сървъри, системи за съхранение на данни и работни станции на световния ИТ производител. Договорът обаче не е ограничен само до  определени категории продукти на Fujitsu.

“В днешната трудна икономическа ситуация ние виждаме нови възможности чрез стратегически партньорства, каквото е това с BMG”, каза Явор Халянов. Управляваната от него компания ще се стреми да запази през настоящата година нивото на приходите си от 2008-а чрез преструктуриране на продуктовия микс, залагайки най-вече на сървърите и сторидж решенията.

Като цяло 2009-а е изключително трудна година за ИТ бизнеса в страната. Очаква се двуцифрен спад в рамките на 12-15%, коментира Боян Бойчев. Според управителя на BMG, парламентарните избори допълнително ще затруднят бизнеса в следващите няколко месеца.

Коментар