Развиващите се страни стават бунища на стари компютри












Скоро развиващите се страни могат да се превърнат в бунища на стари компютри. Само през миналата година в тези държави са внесени 37 милиона РС втора употреба, а към 2013 броят им ще нарасне до 69 милиона, сочи анализ на Gratner.

Компютърът втора употреба, според терминологията на анализаторите, е машина с изтекъл първоначален жизнен цикъл. Минималният срок на използване на нов компютър, преди той да премине в категорията втора употреба, е 120 дни.

Производителите на РС трябва да се отнасят по-отговорно към утилизацията на своите продукти, препоръчват анализаторите. Това означава да се придържат към строгите стандарти не само там, където са задължени от законодателството. В противен случай, развиващите се държави ще се превърнат в бунища на токсични отпадъци.

Търсенето на компютри втора употреба в близките години ще превиши предлагането. Очаква се увеличен експорт на РС към развиващите се страни за повторно използване или преработка. Това обаче не означава непременно повишаване на екологичността на ИТ индустрията, а често до води до нарастване на боклука от електроника, сочи анализът на Gartner.

Повторната употреба се явява предпочитана форма на утилизация на компютрите, без обаче да се прилага ефективен контрол върху експорта. Така развиващите се страни стават силно застрашени от натрупване на токсични отпадъци на тяхна територия, посочва докладът.

Gartner отчита ръст в търсенето на употребявани РС, породен от световната икономическа криза. В условия на рецесия се удължава и жизненият цикъл на компютрите, в резултат на което търсенето на вторичен хардуер започва да превишава предлагането.

Дори и когато пазарът се възстанови, дефицитът няма да отмине, тъй като повечето компютри, особено лаптопите, ще бъдат твърде стари за “втори живот”.

Употребяваните компютри, които не са подходящи за втора употреба, трябва да бъдат унищожавани, посочва Gartner. През 2007 година в целия свят на преработка са подлежали 68 милиона броя компютри. В развиващите се страни този показател е бил 15 милиона, но към 2012-а ще се наложи унищожаване на 30 милиона стари РС годишно.

Търговията с компютри втора употреба между развитите и развиващите се страни процъфтява. С тези машини се оборудват училища, държавни служби и компании от малкия бизнес. Счита се, че повторното използване на РС помага да се предотвратят значителни поражения на околната среда.

Коментар