Intel наказва непослушни партньори








Производители на нетбуци ще бъдат лишени от възможността да получават процесори Atom на преференциални цени. Става въпрос за онези компании, които нарушават препоръките на Intel за мини лаптопите, съобщи digitimes.com.

Този месец Samsung планира да пусне нетбук с платформа Nvidia ION и процесор Intel Atom N. Мобилният компютър нарушава изискването на Intel диагоналът на екрана да не бъде по-голям от 10,2 инча, предоставяйки 11,6-инчов дисплей.

Поне още един производител се отклонява от курса, зададен от Intel. Миналия месец Lenovo пусна нетбук с 12-инчов екран и процесор Intel Atom N270.

Плановете на двете компании за “неправилни” нетбуци бяха известни още от февруари. Затова не е изненадваща и реакцията на Intel – най-големият производител на процесори ще лиши непослушните партньори от възможността да купуват Atom N270 на преференциални цени.

Междувременно Lenovo обяви нов модел IdeaPad S12, проектиран с тайвански процесор VIA Nano. Компютърът предоставя екран с диагонал 12,1 инча с резолюция 1280х800 пиксела (WXGA).

Засега от Intel не са коментирани официално информацията за санкциите срещу производителите, разпространена от digitimes.com.

Коментар