Зелена вълна и при видеокартите












Концернът TUL, eдин от най-големите производители на графични карти и собственик на бренда PowerColor, пуска на пазара енергопестящи модели.

Представителите на екологичната серия са с понижени в известна степен параметри, които се компенсират от значително намаленото потребление на ток. Те ще конкурират обявените наскоро видеокарти на Nvidia – GeForce Green Edition, със стремежа да наваксат отсъствието на AMD в този сегмент от пазара.

Пионерите в новата екологична гама са Radeon HD 4650 SCS3 и Radeon HD 4350 SCS. Както показва приставката в името, и двата графични адаптера са снабдени с фирмената система за пасивно охлаждане SCS, като по-мощният Radeon HD 4650 използва по-ефективната трета версия на разработката.

Екологичната „модна селекция” ще се отличава с опаковка в нюанси на зеления цвят. Производителят вероятно смята, че това няма да навреди на имиджа на характерно червените видеоускорители от серията Radeon.

По информация от PowerColor, консумацията на енергия в новите карти е по-ниска, отколкото у преките им конкуренти GeForce 9500GT и GeForce 8400GS, съответно с 38% и 24%.

И двата модела, независимо от това че принадлежат към различни семейства на серията Radeon 4000, са с еднаква честотна формула – 600 MHz на чипа и 800 MHz на GDDR2 паметта. Обемът видеопамет е също еднакъв – 512 МВ. Независимо от това, предимствата на Radeon HD 4650, разполагащ с 320 поточни процесора спрямо 80 при Radeon HD 4350, и 128-битова шина към паметта вместо 64-битова при младшия продукт, са очевидни.

Моделът PowerColor Radeon HD 4650 SCS3 вече е достъпен в дистрибуторския канал на Диджи Електроникс. Срокът на доставка е до 2 седмици, съобщиха от компанията.

Очакваме повишен интерес към тези „тихи” графични карти с пасивно охлаждане, които са достатъчно мощни за повечето приложения, при това на разумна цена”, коментира Сиянела Велкова, продуктов мениджър в Диджи Електроникс.

Гаранцията на новите „зелени” модели на PowerColor е 2 години.

Коментар