Microsoft води закрити преговори с Европейската комисия








Microsoft се надява да разреши по мирен път конфликта с Европейската комисия, породен от обвинения в нарушаване на антимонополното законодателство. Софтуерната компания води закрити преговори с ЕК, твърди Блумбърг, позовавайки се на осведомени източници.

Два въпроса са обект на разговорите. Първият касае наличието на браузъра Internet Explorer в състава на операционната система Windows, което, според разработчици, възпрепятства развитието на здравословна пазарна конкуренция.

ЕС разглежда браузърната политика на Microsoft по искане на норвежкия разработчик Opera, който беше подкрепен и от други компании.

Наскоро Microsoft обяви, че ще отдели Internet Explorer от Windows 7, за да не рискува глоби в резултат на искове от конкурентите.

Opera и нейните съюзници твърдят, че вграждането на Internet Explorer в Windows дава предимство на Microsoft, каквото няма нито един друг разработчик на браузъри.

Microsoft, от своя страна, нееднократно е предупреждавала, че, ако отдели браузъра от операционната система, това ще доведе до загуба на функционалност.

Вторият въпрос е свързан с подозренията, че Microsoft преднамерено крие от конкурентите информация за архитектурата на своите офис приложения.

Редмънт се надява да реши проблемите си в ЕС преди края на годината, когато настоящият еврокомисар по конкуренцията Нели Крус ще излезе в оставка. Ако преговорите се окажат успешни, Microsoft може да избегне тежки глоби.

През 2004 година компанията беше глобена от Комисията с €497 млн. за нарушения на антимонополното законодателство. Освен това й беше наложено да предостави конкурентна информация за сървърните протоколи на Windows.

Две години по-късно надзорните органи решиха, че Microsoft не изпълнява постановленията на Комисията и глобиха Редмънт с още €280 млн.  През 2008-а корпорацията понесе още една глоба за €899 млн. и така общият размер на санкциите достигна €1,68 млрд. 

Коментар