Плащанията през еPay.bg нараснаха с 33% за полугодието












33% ръст на електронните плащания отчете ePay.bg за първите шест месеца на годината. За периода януари-юни броят на транзакциите е достигнал близо 1.2 млн., спрямо 900 хил. за шестмесечието на предходната годината. Общата сума на транзакциите за този период надхвърля 52 млн. лв.

Това е напълно нормално, тъй като все повече потребители се доверяват на онлайн безкасовото плащане и към днешна дата броят им надхвърля 110 хиляди”, коментира Георги Маринов, изпълнителен директор на ePay.

От компанията очакват през летния сезон броят на транзакциите да се повиши значително, тъй като системата улеснява плащанията по време на почивка.

Тенденциите показват и сериозно нарастване на броя на потребителите, пазаруващи онлайн. За първото шестмесечие на 2009 година транзакциите към електронните магазини са над 83 хиляди, което е с 66% повече спрямо месеците януари-юни на 2008-а.

С над 67% е нараснал и обемът на плащанията през Микросметка в ePay.bg. Тя представлява електронно средство както за плащане, така и за получаване на пари през интернет.

Използването на Микросметка дава възможност на потребителите да оперират в електронна среда, без дори да притежават банкова карта. Само за първите шест месеца на 2009 г. през Микросметка са преминали над 57 хил. транзакции, като за 2008 година техният брой е 34 хил.

За да гарантира сигурността на всички транзакции през системата, както и за допълнително психологическо успокоение на потребителите, ePay.bg ги застрахова срещу злоупотреба съвместно със ЗПАД Армеец. Годишната стойност на застраховката от 100 000 лв. позволява възстановяване на неправомерно наредените преводи, независимо от причините за това.

Застраховката е в сила от началото на 2008 година и до сега няма случаи на активирането й, уточниха от компанията.

Коментар