Слънчева енергия захранва базови станции

Шведската компания Ericsson и операторът Telecom Italia тестват иновативно решение за базови станции, зареждани от слънцето. Решението Eco-Smart, базирано на гъвкави слънчеви панели, може да генерира до 100% от енергията, необходима за работа на една базова станция, разположена на площ, съответстваща на размерите на традиционна станция.

Иновативната структура, изцяло проектирана в Италия, може лесно да се адаптира към различни по форма радио станции

Тестът цели да демонстрира един природосъобразен бизнес модел за операторите в развитите страни. Тъй като цената на енергията за дадена станция надхвърля 50% от оперативните й разходи, решението Eco-Smart може да помогне на операторите значително да съкратят разходите си, като в същото време намалят въглеродните емисии.

Експериментът се провежда в италианския град Акуила, където тази седмица се срещнаха лидерите на Г-8. В дневния ред на дискусиите бяха и предизвикателствата, които климатичните промени поставят пред света. Темата ще бъде водеща на предстоящата Конференция за климата на Обединените нации, планирана за декември в Копенхаген.

Eco-Smart е резултат от подписаното между Ericsson и Telecom Italia споразумение през 2008 година за съвместно разработване на природосъобразни решения. Eco-Smart включва елипсовидна основа, обвита с гъвкави соларни панели, които обгръщат антената.

Иновативната структура, изцяло проектирана в Италия, може лесно да се адаптира към различни по форма радио станции. Тя дава на операторите значителни предимства по отношение на оперативните разходи, с оглед на средносрочната амортизация, при това с минимален ефект върху околната среда.

Eco-Smart може да се прилага с всяка технология – 2G, 3G или LTE, както и в мрежи с оборудване от много производители.

Коментар