Започна “отварянето” на Symbian












Информациите, че най-популярната платформа за смартфони Symbyan постепенно ще стане отворена, се потвърждават. Разработчикът Symbian Foundation направи първа стъпка в тази насока.

Вече е достъпен публично пакет от приложения за сигурност с отворен код, който се разпространява под EPL лицез (Eclipse Public Licence). За първи път програмният код на OS Security Package е достъпен не чрез затворения SFL лиценз, съобщава неговият разработчик Крейг Хет в блога за сигурност на Symbian.

Лицензът на пакета е променен, поради действащите експортни правила във Великобритания, където се помещава Symbian Foundation. Неотдавна компанията беше придобита напълно от финландския номер едно на мобилния пазар – Nokia.

На следващ етап ще бъдат отворени ядрото на операционната система и базовият набор от компоненти, според главния разработчик на Symbian Даниел Рубио.

Догодина ще излезе нова версия на Symbian. Бета тестове на системата ще започнат още това лято. Очакваната ОС доразвива версии 9.x и интегрира интерфейси S60, UIQ и MOAP.

Коментар