Реформи в образованието предложи БСК на Герб












Пакет от мерки за „Устойчиво развитие на икономиката” предложи Българската стопанска камара на ръководството на Герб и председателите на парламентарни комисии.

Документът визира подобрения и реформи в няколко ключови сфери – административно-регулаторна среда, борба с корупцията, бюджет и финанси, енергетика и климат, осигурителна и здравна система, образование и наука.

В сферата на образованието и науката БСК предлага бюджетът за висше образование да бъде структуриран по трите основни пера, в съответствие с директивите на ЕС – обучение, научни изследвания, трансфер на технологии.

Всеки висшист да владее писмено и говоримо английски или друг западен език, гласи друга от точките в документа. Промените трябва да гарантират също, че 80% от българските граждани завършват средно образование.

БСК настоява за цялостно преструктуриране на системата за придобиване на професионална квалификация на всички нива. Това включва професионално образование в системата на средното и висшето образование, професионално обучение на заети и на безработни лица.

Целта е да се осигури адекватност на професионалните компетенции на пазара на труда, ефективност на публичните разходи и възвращаемост на вложените инвестиции в човешките ресурси.

Според експертите на камарата, владеенето на български език трябва да е задължително условие за предоставяне на българско гражданство на чужди лица.

по темата: „Реформи в образованието предложи БСК на Герб”

добавете коментар...

  1. SAP

    Папката с предложенията веднага да отива в кошчето за боклук

Коментар