Всеки десети откликва на спама

Всеки десети потребител отговаря или клика на връзките в спам съобщения от любопитство, разкри проучване на Messaging Anti-Abuse Working Group.

Резултатите от изследването изненадват. 12% от анкетираните са признали, че отговарят на непоисканите съобщения или пък следват линковете, поместени в тях, съобщи Digital Trends.

Анализаторите обясняват този висок процент ефективност на спама с интереса на потребителите към рекламираните в съобщенията продукти и услуги. В случая обаче любопитство граничи с лекомислие, защото много спам съобщения съдържат или водят към зарази.

Повечето потребители знаят за опасностите от нежелани имейли. Две трети от анкетираните са заявили, че са запознати с мерките за сигурност в интернет.

Немалък процент от потребителите обаче не отделят достатъчно внимание на защитата от спам, измами и други интернет заплахи. Над една пета от анкетираните са признали, че не предприемат никакви мерки за защита.

Около 20% от потребителите са отговаряли на спам съобщения по погрешка. 63% пък са съгласни да предоставят на своите интернет доставчици или на антивирусни компании отдалечен достъп до компютрите им, за да ги изчистват от вируси.

Коментар