Американските компании отстъпват у дома













Tosiba измести Apple, а Acer скъси дистанцията от HP и Dell на американския пазар за персонални компютри.

По данни на IDC, през второто тримесечие на годината азиатските компании се представят значително по-добре от “домакините” на пазара в САЩ.

Японската Toshiba измести Apple от четвъртото място, прибавяйки 1,9% към своя дял, който вече е 7,7%. Нейният конкурент отива на пета позиция с дял от 7,6%, в сравнение с 8,5% за същия период на миналата година.

Успехът на Toshiba обаче бледнее пред двойното увеличение на продажбите на Acer, която по произход е тайванска компания. Делът на гиганта е набъбнал с 4,5%, за да достигне 12,6% от американския пазар. Така Acer се бетонира на трето място и може да мечтае и за нещо повече.

Лидер по продажби остава Dell, но делът на компанията е намалял от 31,4% на 26,3%.

В същото време основният конкурeнт HP увеличава дела си от 24,7% на 26,0%, което почти изравнява компанията с Dell. Разликата в броя на продадените компютри е само 40 000.

Общо, петте водещи производители са успели да пласират 15,889 млн. персонални компютъра (вкл. мобилни, но без сървъри) на пазара в САЩ през второто тримесечие.

За сравнение, през същия период на миналата година продажбите на Топ 5 възлизаха на 16,377 млн. компютъра. Това означава спад от 3%, което обаче е добър резултат, предвид по-мрачните прогнози.

по темата: „Американските компании отстъпват у дома”

добавете коментар...

  1. IDC-to

    15 889 Notebook-a много им малко пазарчето на Американците :-))

Коментар