Задава се нова вълна неттоп компютри

Скоро на пазара ще излязат нов клас неттопи и настолни компютри от типа "всичко в едно", в основата на които е процесорът Athlon Neo на AMD, съобщиха различни технологични сайтове.

Neo е икономичен чип, първоначално разработен за сегмента на ултратънките ноутбуци. AMD показа първия такъв едноядрен процесор на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас в началото на годината.

Моделът Neo MV-40 работи на тактова честота 1,6 GHz и включва 512 KB кеш памет от второ ниво. Максималната стойност на показателя TDP (разсейвана топлинна енергия) е 15 вата.

През май AMD обяви процесор Neo с две ядра, който също работи на честота 1,6 GHz, но включва 1 MB кеш памет от второ ниво.

Основната сфера на приложение на чиповете Neo остават тънките и леки портативни компютри, посочва AMD. Но някои производители възнамеряват да вградят енергийноефективния процесор в десктопи с малък форм фактор.

Неттопите на база Athlon Neo ще консумират повече електроенергия от тези с Intel Atom, но за сметка на това ще предложат по-висока производителност и разширени графични възможности.

В момента единствените комерсиално достъпни компютри с Athlon Neo са 12,1-инчовият нотбук Pavilion dv2z на HP и 11,6-инчовият модел LT3100 на Gateway. Компютри с Neo от други производители се очакват през септември.

Коментар