Nvidia обясни защо поскъпват видеокартите

Недостиг на компоненти и пазарът на дребно оскъпяват видеокартите, смята Дженсън Хуанг
(снимка: Nvidia)

Шефът на графичната компания Nvidia Дженсън Хуанг анализира ситуацията на пазара на видеокарти – където се наблюдава недостиг и ръст на цените – на брифинг с журналисти и анализатори.

Според топ мениджъра, дефицитът на 3D карти се дължи преди всичко на повишеното търсене от страна на потребителите и в същото време на недостига на компоненти, а не на ограничено предлагане.

По думите на Хуанг, цитиран от HardwareTimes, цените се покачват към края на веригата за доставки на дребно – тоест в магазините – отчасти защото потребителите са готови да плащат повече за отделни видеокарти.

Що се отнася до стабилизирането на цените, CEO-то на Nvidia уверява, че производството на обновени видеокарти Ampere се увеличава и през втората половина на годината цените ще спаднат.

Пускането на линията CMP, предназначена за добив на криптовалути, също ще изиграе роля. Хуанг вярва, че криптовалутите ще останат актуални и е по-добре на крипто-копачите да се осигури реална алтернатива, отколкото да се чака подобряване на пазарната ситуация от само себе си.

Коментар