Европа обединява научни усилия срещу деменцията

Двайсет европейски страни обединяват усилия за изследване на болестта на Алцхаймер и други видове деменция, като първа стъпка от нов подход към научните изследвания.

Мерките, препоръчани миналата година от Комисията, насърчават страните от ЕС да обединяват ресурси за научни изследвания, за да не се дублират усилията им и да не се пилеят средства.

Почти 85% от публичните средства за научни изследвания в Европа се изразходват в момента за чисто национални проекти, съобщи Комисията.

Деменцията – постоянен или постепенен спад в умствените способности – е подходяща за пилотен проект, защото е нарастващ проблем във всички страни от ЕС и разходите за грижи са огромни – около 130 млрд. евро през 2005 г.

Надеждите са, че проектът ще вдъхнови съвместни изследвания и в други области, включително изменението на климата.

Около 7,3 милиона души в ЕС страдат от различни видове деменция – брой, който се очаква да се удвои през следващите 20 години с увеличаване на продължителността на живота.

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната деменция – около 70% от всички случаи. Не съществува лекарство за тази болест, която отнема на хората паметта и умствените способности.

Освен за по-тясно сътрудничество в областта на научните изследвания, планът призовава страните членки да споделят ноу-хау и да работят съвместно за по-ранна диагностика на деменциите.

Болестта на Алцхаймер обикновено се появява у хората над 60-годишна възраст и рискът нараства с увеличаване на възрастта. Хората, при които болестта се диагностицира навреме, могат да внесат промени в ежедневието си, които биха могли да подобрят качеството им на живот.

Коментар