Европейските банки се нуждаят от “стрес тест”

За да създадат стратегии за устойчиво бъдеще, банките ще трябва да подложат дейността си на “стрес тест”, гласи съобщение на Европейската комисия (ЕК).

Това налага диагностициране на силните и слабите страни на банките, което може да доведе до преразглеждане на бизнес модела, оповестяване и третиране на обезценените активи, преустановяване на дейностите, които водят до загуби, или дори обмисляне на поглъщане от жизнеспособен конкурент или контролирано преустановяване на дейността.

Съобщението посочва ясно, че подпомаганите банки и техните собственици на капитал трябва да носят съответна отговорност за миналото си поведение и да допринасят за преструктуриране на банката в максимална степен със собствените си ресурси.

По-конкретно, налага се държавата да бъде правилно възнаграждавана за помощта, която отпуска. Когато това не е възможно незабавно, поради пазарните обстоятелства, споделянето на тежестта ще трябва да се осъществи на по-късен етап.

Съобщението анализира и нарушаването на конкуренцията в резултат на държавните помощи за банките, като представя мерки за неговото ограничаване.

Нарушаването може да бъде причинено от продължаване на неадекватното или прекалено рисковано минало поведение на банката и/или от поддържане на присъствие на пазара в ущърб на конкурентите.

Големите държавни помощи могат да наложат известни корекции, включително структурни мерки, като освобождаване от акции, или поведенчески мерки, като ограничения върху придобиванията или върху агресивните стратегии за ценообразуване и маркетингови стратегии, финансирани с държавна помощ.

“Финансовата криза може и да не е приключила още, но ние трябва да започнем сериозна работа с държавите-членки за преструктуриране на европейските банки. Трябва да направим банките отново жизнеспособни без държавна подкрепа и да дадем тласък на конкуренцията в единния пазар”, каза комисарят по въпросите на конкуренцията Нели Крус.

Съобщението на Комисията относно преструктурирането на банките допълва насоките за оценка на държавните помощи за банките, които ЕК прие от началото на финансовата криза, във връзка с гаранциите, рекапитализацията и третирането на обезценените активи.

Тези предходни насоки обясняват по-конкретно при какви условия банките трябва да представят план за преструктуриране. Новото съобщение описва начина, по който Комисията ще използва правилата за конкуренция в подкрепа на финансовата стабилност.

Коментар