Европейците ще избират браузъра на Windows

Microsoft ще предложи на потребителите в Европа възможност да избират браузър при инсталиране на операционната система Windows, съобщи компанията.

Избор ще имат както купувачите на нови компютри с Windows, така и съществуващи потребители. Очаква се в скоро време Microsoft да пусне интернет страница, през която ще се осъществява процедурата.

Уеб страницата ще се показва на екрана след инсталиране на специално системно обновление. Потребителите ще могат да избират между петте най-популярни браузъра в Европа.  Списъкът ще се обновява два пъти годишно на базата на статистика от последните шест месеца.

Internet Explorer ще остане в системата, но потребителите ще могат да го изключват и да избират друга програма по подразбиране.

Производителите на компютри също ще имат възможност да инсталират и задават по подразбиране други уеб браузъри с Windows.

Версиите на операционната система Windows, които напълно съответстват на изискванията на европейските регулатори, ще се продават с етикет E.

Microsoft беше принудена от Европейската комисия да предприеме подобни действия след жалба от конкурентни разработчици на браузъри, сред които Opera Software и Google. Те се оплакаха, че наличието на браузъра Internet Explorer в състава на операционната система Windows възпрепятства развитието на здравословна пазарна конкуренция.

Microsoft, от своя страна, нееднократно е предупреждавала, че, ако отдели браузъра от операционната система, това ще доведе до загуба на функционалност. 

Но, в крайна сметка компанията се съобрази с исканията на конкурентите, за да не си навлече нови глоби от Европейската комисия.

По-рано този месец Блумбърг съобщи, че Microsoft води закрити преговори с Комисията, обект на които са именно казусът с браузъра, както и обвиненията към компанията, че преднамерено крие от конкурентите информация за архитектурата на своите офис приложения.

Коментар