Лятно униние налегна европейците

Всеки трети европеец е особено загрижен за опасността да загуби работата си, а още повече хора се притесняват, че членове на техните семейства могат да останат без работа през идните месеци, показва проучване по поръчка на ЕС.

Европа се бори да се измъкне от най-голямата рецесия на следвоенната епоха с прогнозиран спад в икономиката през тази година от 4%. Очаква се ефектът от монетарните и фискалните стимули да се усети през 2010 г. – едва след като работните места в икономиката са намалели с около 8,5 млн., съобщи Европейската комисия.

За да ограничи въздействието на кризата, ЕС предложи система за микрокредити – малки заеми за гражданите, които да им помогнат да започнат свой собствен бизнес или да разработят вече съществуващи компании.

Освен това Комисията желае незабавно да се отпусне повече финансиране за професионално обучение и разширяване на обхвата на фонд за подпомагане на работниците за приспособяване към промените в световната търговия.

На въпроса „Какво мислите за подобни политики?“ седем на всеки десет анкетирани европейци е отговорил, че те имат положителен ефект. Една трета от анкетираните се произнасят в полза на по-голям размер финансиране от ЕС за създаване на работни места.

Повече от 4 млн. души са изгубили работата си през последната година, като нивото на безработица сред младите нараства по-бързо. По данни на статистическата агенция на ЕС, безработицата сред европейците под 25 години е достигнала 18% през първите три месеца на годината – повече от двойно в сравнение с общото ниво на безработица от 8,3%.

За да помогне на младите хора да намерят място на трудовия пазар, Комисията се опитва да убеди компаниите от ЕС да осигурят още 5 милиона работни места за професионално обучение и стажове.

Коментар