Видео показва растежа на нанотръби

Международна група от учени успя да заснеме на видео процеса на растеж на въглеродни нанотръби. Филмчето показва как отделни атоми въглерод се присъединяват към растящите нанотръби.

Видеото е направено в Университета на Лион от екип начело със Стивън Пърсел. Вижда се как в процеса на растеж нанотръбите се въртят около своята ос.

За да усвоят потенциала на нанотръбите, учените трябва да могат да управляват тяхното формиране, отбелязва Пърсел.

Събраната от екипа информация ще помогне на специалистите по-качествено да моделират, контролират и променят параметрите на процеса, посочват изследователите в публикация на Nano Letters.

В своите експерименти учените са използвали микроскоп, който се базира на явлението автоелектронна емисия от тънко острие. На пътя на електроните се поставя луминесцентен екран, на който се изобразява проекция от върха на острието с много голям коефициент на увеличение.

За ускоряване на процеса на формиране на нанотръби, на острието са били поместени атоми от катализатор. Показваните на екрана изменения в хоризонталната проекция на растящата структура са фиксирани с помощта на видеокамера.

При един от опитите растящата нанотръба е извършила около 180 пълни оборота около своята ос за 11 минути. Анализът показва, че въртенето има дискретен характер – един оборот се състои от 24 етапа.

Коментар