Няма кой да измести скоро iPod от върха

Превъзходството на iPod на пазара за плеъри ще продължи най-малко и в следващите 18 месеца. Въпреки нарасналата конкуренция в сегмента, плеърът на Apple ще остане на върха по пазарен дял, твърдят анализаторите от JupiterResearch.

Прогнозата идва в момент, когато Microsoft готви офанзива с нейния плеър Zune, а мобилните телефони стават все по-добри в музикалното възпроизвеждане. Силните позиции на iPod на пазара за MP3 плеъри обаче няма да бъдат лесно разклатени, според JupiterResearch.

Apple има лоялна база от клиенти, които си купуват регулярно ъпгрейди от компанията. Jupiter не очаква значителна загуба на пазарен дял за “ябълката” в следващите 18 месеца. Първият тест за iPod ще бъде този месец, при дебюта на Zune.

Потребителите на самостоятелни MP3 плеъри ще достигнат 100 милиона в САЩ през 2011 година, твърди Jupiter. В момента те са 37 милиона.

Същевременно обаче броят на хората, които използват мобилни телефони с MP3 възможности, ще превиши този на потребителите на самостоятелни аудио плеъри още през 2009 година, сочи анализът.

Коментар