Нетбуците не са удачни за първи компютър

Потребителите рядко избират нетбука в ролята на пръв компютър. Най-често купувачи на такива устройства са хора, които вече имат един или няколко компютъра, обяви Intel, цитиран от Ройтерс.

Нетбуците са предпочитани и като подаръци, включително за деца. Но за първи компютър потребителите избират по-мощни и функционални машини, посочва представител на Intel.

В близко време ситуацията на пазара едва ли ще се промени, според най-големия производител на процесори в света. В момента Intel е основен доставчик на чипове за нетбуци. Повечето такива компютри използват икономичния, но и слабичък процесор Atom.

През второто тримесечие на годината, продажбите на Atom и съпровождащите го чипсети на Intel за нетбуци са се увеличили с 65%, спрямо предходното тримесечие, достигайки 362 милиона долара в стойностно изражение.

На българския пазар много потребители си закупиха нетбуци, очаквайки да получат пълнофункционален ноутбук, сподели пред TechNews.bg представител на един от водещите брандове.

След първоначалната еуфория обаче, в момента има спад в продажбите на този клас компютри. Все повече потребители разбират, че нетбукът не може да замести пълноценно нормалния ноутбук, тъй като има ниска производителност, неудобна клавиатура и твърде малък екран.

Същевременно цените на нетбуците нараснаха и почти се изравниха с тези на ноутбуците от нисък клас.

Коментар