Сделката за Pirate Bay пред провал

Съществува реална възможност за провал на сделката по продажба на торент портала The Pirate Bay на софтуерната компания Global Gaming Factory (GGF).

За подобен сценарий съобщава сайтът TorrentFreak.com, като се позовава на бившия изпълнителен директор на услугата за обмен на файлове Grokster – Уейн Росо, който е участвал заедно с GGF в преговорите за покупка на The Pirate Bay.

Наскоро Росо и неговите партньори са прекратили сътрудничеството с GGF и са излезли от сделката. Като причина те посочват риска да загубят репутацията си, придобивайки преследвана от закона услуга.

Росо твърди, че GGF не разполага с достатъчно пари за приключване на сделката по покупка на The Pirate Bay. Освен това компанията нямала ясен план за промяна на работата по портала.

В края на юни медиите разпространиха новината, че GGF купува The Pirate Bay за 7,8 милиона долара. Сделката трябва да бъде финализирана през август тази година, след което GGF да промени схемата на работа на торент портала. 

Наскоро GGF обяви, че планира да въведе платени услуги за потребителите на торент портала, като със събраните средства ще плаща такси на притежателите на авторски за съдържание.

По-рано четиримата собственици на The Pirate Bay бяха осъдени на по една година затвор и глоба в размер на 3,58 милиона долара. Те са обвинени в съучастие в разпространението на пиратско съдържание. Потребителите на The Pirate Bay са няколко десетки милиона по целия свят.

Коментар