Идват невероятно мощни графични процесори

Графичните процесори ще продължат бързо да еволюират и през 2015 година ще достигнат изчислителна мощ от 20 терафлопа. Това заяви главният учен на Nvidia – Уилиям Дали, по време на конференция за автоматизация на проектирането в Сан Франциско.

Бъдещите чипове ще се произвеждат по 11-нанометров технологичен процес и ще съдържат около 5000 потокови процесора, прогнозира Дали, цитиран от eetimes.com.

Компютрите навлизат в свят, където ръстът в производителността зависи пряко от паралелизма и ефективността при изпълнение на определени задачи. Именно паралелните операции са една от най-силните страни на графичните процесори.

Създателите на такива чипове, вкл. Nvidia,  се нуждаят от мощни инструменти и технологии за оптимизиране на захранването, връзките и отделните участъци от силициевия кристал.

Подобни инструменти ще позволят по-голямо увеличаване на производителността при прехода към по-тънки технологични процеси, отколкото предвижда законът на Мур.

Производителността на еднопоточните процесори престана да расте през 2002 година, след като в продължение на две десетилетия се увеличаваше с 52% годишно, отбелязва Дали. За разлика от тези чипове, многопоточните графични процесори продължават да бележат ръст в производителността от над 70% годишно.

Коментар