Компютрите стават все по-евтини, пазарът живва

Световният пазар на компютри постепенно се съживява. Търсенето на настолни РС и лаптопи расте, но приходите на доставчиците продължават да падат, поради по-ниските цени, сочи анализ на Gartner.

За последната една година РС-тата са поевтинели средно с 20%. Очаква се спадът в цените да продължи в близките месеци с появата на нови модели.

Още при първите признаци на кризата през август миналата година големите производители се сблъскаха с рязък спад в търсенето на техните продукти, отбелязва Ройтерс. Ситуацията се усложни с появата на нетбуците, които взеха немалък дял от пазара с ниските си цени.

За производителите на РС и нетбуци не остана нищо друго освен да свалят цените на своите продукти, коментират от анализаторската компания Pacific Crest Securities. Главната цел на доставчиците е да не допуснат загуби и навреме да съумеят да съкратят разходите.

През второто тримесечие на настоящата година продажбите на компютри са намалели с 5%, в сравнение със същия период на миналата година, по данни на Gartner. Този спад обаче е по-нисък от прогнозирания, което свидетелства за постепенно възстановяване на пазара.

Очаква се продажбите да продължат да растат в следващите месеци. Фактори за това ще бъдат появата на новата операционна система Windows 7, началото на възстановяване на световната икономика и появата на много нови модели.

Много потребители вече гледат на компютрите като на предмети от първа необходимост. Въпреки кризата, те си купуват РС или нетбук, отбелязват от консултантската компания Avian Securities.

Търсенето на компютри продължава да расте, независимо от всичко останало. Преди половин година никой не предполагаше, че пазарът ще се възстанови толкова бързо.

Потребителят може да не си купи нов видео плейър или плазмен телевизор, но компютърът остава задължителен, според консултанти от Booz & Co.

В близко време цените на настолните РС и лаптопите ще продължат да падат с още по-бързи темпове, тъй като производителите наводняват пазара с нови модели.

Средната цена на РС е намаляла през юни в САЩ с 18% до 701 долара. Компютър под Windows струва 515 долара, докато епълските Mac-ове вървят средно по 1400 долара, по данни на NPD.

Производителите, разбира се, няма как да са доволни от поевтиняването на тяхната продукция. Така например, Apple отчете спад на печалбата през юни с 8%, макар че обемът на продажбите е нараснал с 4%.

Същият проблем има и Dell. Компанията очаква 10% ръст в продажбите, но по-ниските цени ще се отразят на печалбата на компютърния гигант.

Коментар