Telegram стана на 8 години, устоя на блокиранията

На 14 август Telegram навърши 8 години като седмото най-популярно приложение в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Тези дни популярното чат-приложение Telegram стана на 8 години. То се появява за първи път на 14 август 2013 г. в App Store. Версията на услугата за Android е пусната през октомври същата година.

В чест на рождения ден създателят на приложението Павел Дуров реши да обобщи осемгодишното „пътуване”. Според бизнесмена, Telegram сега е на седмо място в класацията на най-изтегляните приложения в света.

„Всяка нова функция ме кара да се замисля за бъдещи подобрения, които тепърва ще внедряваме. Това е като да изкачите връх на планината, само за да откриете, че има още по-високи върхове. Именно това прави пътешествието толкова завладяващо”, пише по повод годишнината Павел Дуров.

Telegram е „особено известен сред руснаците като основния провал на Роскомнадзор”, според медийни публикации. Отделът отдавна се опитва да блокира работата на месинджъра в Русия.

Всички опити обаче удрят на камък. Telegram продължи да работи стабилно, а действията на Роскомнадзор се отразяват негативно на работата на други подобни услуги.

В крайна сметка агенцията се е предала и вече не се опитва да блокира приложението.

Коментар